Projekt: Sonfjället natur och kultur

Leader

Sjö, Skog & Fjäll

 

Mer info om projektet:

www.sonfjallsbygden.se

 

 

 

https://www.instagram.com/projekt_sonfjallet/

20190725

INVIGNING!

Mitt under vecka 30 invigdes Sonfjället natur och kultur i Hede. Runt 500 personer samlades här på området och det hela startade med att Marika kôkade och Nina svarade på näverlur, sedan spelade Vanja ett stycke på tvärflöjt. HFG´s ordförande Lars och vice ordförande Eva höll ett litet tal och lämnade sedan över  till presidenten och Hedesonen Ewert Ljusberg som  klippte (skar) av bandet och invigde den nya satsningen med att sjunga några melodier. En fantastisk dag som rundades av med tårtkalas och kokkaffe i strålande solsken!


20190214

Smygöppning!

Den 14 februari 2019 smygöppnade vid dörrarna till Sonfjället natur & kultur. Vi valde just denna dag eftersom ett av vinterns större kulturannagemang ger rum denna dag; Forbönderna passerar på sin resa till marknaden i Röros. Det var närmare 350 personer som kom och besökte utställningen denna dag vilken vi är otroligt glada och tacksamma för! Vi fortsätter att hålla smygöppet under våren, vissa dagar och Forbondeutställningen finns att kika på fram till 30/4. Öppettider hittar ni på hemsidan som vi nu hänvisar vi härefter till: www.sonfjallsbygden.se: Kika in där för att läsa mer.


20190206

Leaderstöd beviljat!

En glädjande nyhet har nått oss och det är att Jordbruksverket och Leader sjö skog och fjäll har beviljat vår ansökan om stöd för Sonfjället natur & kultur! Alldeles passande till vår kommande smygöppning 14/2! 


20180211

Bygglovet är beviljat!

Hurra!! Nu har vi fått bygglovet beviljat för vårt UpplevelseCentrum Sonfjället! Ännu en bit faller på plats och arbetet kan köra vidare! Våren kommer innebära otroligt mycket arbete och vi hälsar alla ideér varmt välkomna!


20180124

Första byggmöte

Nu har vi haft det första byggmötet tillsammans med byggare, byggledare och styrelsemedlemmar. Under mötet såg vi över olika alternativ i frågor som berör själva byggnationen. Vi väntar ännu på bygglovet som vi hoppas hinna komma under januarimånad, som vi fått uppgift om att det var möjligt att få tills dess. Byggmötena kommer att ske en gång per månad under året, och eventuellt även kommer fler att ske om behov finns.


20180122

Avslag på ansökan till Naturvårdsverket

Vi har tidigare i höst skickat in en ansökan om att använda det skyddade varumärket "naturum" under uppbyggnaden av vår satsning.Man får sedan skicka in en ny ansökan om att fortsättningsvis använda det i verksamheten då den kommer igång. Vi har nu nåtts av ett besked från naturvårdsverkets avdelning för naturumsetablering att man inte godkänner vår ansökan om att använda namnet under uppbyggnadsfasen. Tidigare under hösten fick vi vetskap om att naturvårdsverket håller på att omstrukturera sin verksamhet och från september 2017 inte längre kommer att bevilja så kallade "driftsbidrag" till naturum som inte drivs av staten. Däremot kommer kraven som man ska uppfylla kvarstå, enligt våra uppgifter.

Styrelsen anser att detta besked nu ger oss tillfälle att tänka om, och att detta nu ger oss nya möjöigheter och förutsättningar till en hållbar verksamhet.


20180120

Investeringstöd från Härjedalens Kommun beviljat!

Ytterligare ett positivt besked har nått oss och det är att Härjedalens Kommuns Kommunstyrelsen har beslutat att bevilja den ansökan som HFG skickat in angående ett investeringsbidrag för uppbyggnaden av "upplevelserum Sonfjället", vilket vi är otroligt tacksamma för!


20171223

Projektansökan: Leader har prioriterat vår ansökan!

I måndags eftermiddag nåddes vi av de glädjande nyheterna att Leader har valt att prioritera vår ansökan, och skicka den vidare till Jordbruksverket för slutgiltigt beslut som beräknas fattas om ca 6 månader.


20171220

Projektansökan: Leader Sjö skog och fjäll

I fredags var ordförande Lars och Olivia inbjudna till Ås, för att besöka Leaderkontoret där LAG-mötet hålls. Detta för att kunna besvara olika frågor om det tänkta projektet som vi nu har sökt stöd från Leader. Denna ansökan fokuserar på att fylla "upplevelserummet".


20171130

Förstudien avslutad

Förstudien är nu avslutad och kommer inom kort att finnas att läsa i kortfattad form här på hemsidan. Vill ni ha den via mail, så ordnar vi detta.


20170820

Förstudiearbete: Frågeenkät

Nu har vi genomför en anonym frågeenkät som ett steg i arbetet med förstudien. Vi är tacksamma för att Ni tog er tid att svara på denna och sprida i Era kanaler.  Tack för Er hjälp!


20170504

Studiebesök naturum Vålådalen

Under onsdagen gjordes ett sedan länge planerat studiebesök hos länets enda naturum som finns i Vålådalen. Vi möttes av Ola Fransson som är föreståndare för naturumet och som har många års erfarenhet av att jobba i organisationen. Vi fick även träffa Eva och Katti som tillhör staben. Studiebesöket var väldigt lärorikt och vi fick med oss många goda tips och råd till vårt arbete med förstudien.


20170412

Uppstartsmöte Leader

Idag har jag varit iväg till Ås, och har haft ett uppstartsmöte tillsammans med Leader Sjö Skog & Fjäll. Vi gick igenom hur arbetet kommer att skötas och rapporteras. / Olivia


20170324

Studieresa: naturum Ånge & naturum Höga Kusten

Under 2 dagar har jag tillsammans med två representanter besökt 2 olika naturum; Ånge samt Höga Kusten. Vi har sett och hört hur dessa två helt olika naturum drivs. En väldigt nyttig resa. Rapport finns att läsa på kansliet.Nästa studieresa kommer gå till naturum Vålådalen under maj månad.


20170327

ÄNTLIGEN!

Äntligen har vi fått ett skriftligt positivt besked från Leader och jordbruksverket att vi är beviljade medel för våran "förstudie naturum Sonfjället". Vi har som Ni vet redan smygstartat men i och med detta besked kan vi börja växla upp arbetet. Mer information följer! / Olivia


2017-03-28

Sonfjället som turistområde: Stöd

Den 28 mars var Malin Fjellgren, Näringslivsavdelningen Härjedalens Kommun inbjuden på vår andra träff som vi valt kalla  "Sonfjället som turistområde". Malin berättade om olika stöd som finns för företagare, föreningar att söka. Man hade goda chanser att ställa egna frågor, och bolla olika tankar.


2017-01-25

Hur utvecklar vi Sonfjället som turistområde:

Den 25 mars var konferensrummet på HFG`s kansli fullt av intressade människor som brinner för att utveckla Sonfjället som turistområde. Detta är ett steg i arbetet med förstudien naturum/upplevelserum Sonfjället, där vi vill att alla kan vara med och vara delaktiga i arbetet. Vi sammanställde i stora drag vad som efterfrågas, vad som fattas och vad vi kan lägga krut på.

Även en lätt inventering om vad vi redan har gjordes vid detta tillfälle.