Hede Turistinformation

Hede Turistinformation

Hede Turistinformation är en helårsöppen turistbyrå som Ni hittar mitt i byn, invid Hede hembygdsgård.

 

Latitud: 62.4192244

Longitud: 13.509771900000032

Följ Oss gärna på Instagram:

/ hede.turistinformation

Magazinet Härjedalen finns

att hämta gratis hos

Hede turistinformation!

Hede Turistinformation

 

 

Välkommern till Hede Turistinformation, i Sonfjällsbygden!

Vi kommer att försöka hjälpa Er på bästa sätt för att Ni ska trivas i vårt vackra område!

 

Hos Oss på Hede Turistinformation kan Ni få hjälp att hitta de olika aktiviteterna

som området har att erbjuda.

 

Vi har försäljning av fiskekort till Hede, Oltjärn, Hedeviken, Långå, Ransundet, Råndalen & Särvsjöns fiskeområden.

 

Hos Oss hittar Ni vandringskartor, böcker, cykelkartor, turtips och information om olika sevärdheter och upplevelser!

 

Vi har även en liten presentavdelning med hantverk från de lokala slöjdarna

och hantverkarna i området kring Hede.

 

Vi har glass till försäljning.

Information om byn Hede

Hede ligger mitt i det vackra landskapet Härjedalen, på en höjd av 426 m ö h. Ett riktmärke som man ser när man är i Hede är det ståtliga Sonfjället. Sonfjället ligger varmt om våra hjärtan och därför kallas hela runt omkring Hede för Sonfjällsbygden.

 

Hede Socken  tillhör  Härjedalens kommun sedan kommunreformen 1971. Hede Socken innefattar Hede Kyrkby, Norr-Hede samt Hede.  Områdets areal är ungefär 1800 kvadratkilometer. Hede Socken ligger invid Ljusnan, som sträcker sig från fjällen till kusten.

 

I närheten av Hede finner Ni Sonfjällets nationalpark som är en av Sveriges och Europas äldsta nationalparker. Redan 1909 bildades nationalparken, som då var 27 kvadratkilometer, men som sedan utvidgades till 104 kvadratkilometer under 1989. Nationalparken bildades främst för att skydda ett speciellt djur och naturområde, där bland annat de lavrika fjällhedarna, vildrenen och björnarna skulle skyddas för att inte försvinna helt i Sverige. I området runt Hede finns flera naturreservat, Hede urskog, Henvålen, och Nyvallen är några utav dem. Man har funnit många boplatser från stenåldern, och hällmålningar på flera ställen, bland annat utanför Långå. I området har fångstkulturen lämnat många spår, med över 200 fångstgropar.Vid Långå finns även en Skans som användes under 1600-talet, Skansen är idag ett populärt utflyktsmål.

 

Evert Ljusberg är en känd svensk trubadur som har sina rötter i Hede. Idag är han även president för republik Jämtland.Vi har fler kända människor som kommer ifrån Hede, Tor Bergner mer känd som Broder Tor, Peder Persson,  Alf Jönsson.Även flera kända dansband kommer från Hede, och för att namnge några: Hedez, Pippis, Estrad, Jönzonligan, Blinkers och Respons.

 

Hede hembygdsgård ligger intill Hede Turistinformation.. Här anordnas rundvisningar och olika tillställningar under året. Populära inslag är Midsommarfirandet, Sommarmarknaderna och logdanserna. Sommartid drivs ett café i ett av husen. På området finns det vävstuga, bagarstuga, kyrkstuga mm. Hembygdsföreningen startade 1935 framför allt för att skydda den gamla kulturen som finns i byggnader, dräkter, verktyg och redskap mm. 1982 påbörjades arbetet med bygdeboken "Hede socken Förr och Nu" och har nu släppt i 35 olika upplagor.

 

Hede Byfest arrangeras varje år under vecka 30 och är ett välbesökt event som arrangeras av de olika föreningarna, företagarna samt massor av ideell kraft. Schemat för varje år varierar och finns att läsa på www.hedebyfest.se.

 

Sommaren 2016 gästades Hede folkpark av tusentals männiksor som ville höra på Frans, Småstadsliv samt Hoffmaestro.Rekordet är dock sommaren 1983 då Carola Häggkvist hade sin Turnepremiär här, och över 8000 människor besökte Parken. Även flera av världsartister såsom ChuckBerry, Little Richards, Smokie, Dave Edmunds, Alan Lancaster & Return.

 

Vi har samlat lite information under fliken "att göra i Sonfjällsbygden" om vad som finns att göra och se i Sonfjällsbygden!

 

Vi tipsar även om hemsidan hedeinfo.se

 

Varmt välkomna till Hede och Sonfjällsbygden!

 

 

Hede Turistinformation drivs av Hede Företagargrupp, på uppdrag av Härjedalens Kommun fram till 20171231.